Banalnie prosty w wykonaniu. Rodzinny przepis na pyszny, chrupiący i zdrowy chleb.

Rodzinny przepis pozwalający upiec pyszny, pachnąc i zdrowy chleb.

Składniki:

  • 500 ml przegotowanej wody o temperaturze 35-40oC,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 jajko,
  • 6 – 7 szklanek mąki (wybranej).

Przygotowanie:

Zrób rozczyn: rozpuść drożdże w wodzie, dodaj cukier i pół szklanki mąki. Gdy te składniki się połączą, dodaj sól i jajko, a następnie wsypuj stopniowo pozostałą mąkę. Ilość mąki trzeba dostosowywać indywidualnie.

Zazwyczaj, jeśli drożdże są młodsze to trzeba dodać więcej, jeśli starsze – mniej. Najlepszą miarą potrzebnej ilości mąki jest moment, gdy ciasto przestanie kleić się do rąk.

Formę na chleb wysmaruj olejem. Ważne, aby naczynie było dużo wyższe od poziomu wlewanego do niego ciasta. Nałóż ciasto do formy, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut do napęcznienia. Następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę.

W nagrzanym do 180oC piekarniku piecz chleb przez około 1 godzinę. Po wyjęciu z pieca, najlepiej odstaw wypieczony chleb na kilka minut do ostygnięcia.