Przepis jest idealny nawet dla zabieganych, gdyż jest szybki w wykonaniu. Przepis jest urozmaicony o wersję francuską, więc w celu uzyskania wyraźnego, innego smaku warto zastosować się do zaleceń w sposobie wykonania go. Wystarczy zastosować kilka ciekawych sztuczek.
Kluczową rolę w pieczenie odgrywa fakt, żeby pilnować, aby nie wysuszyć fileta z kurczaka, bowiem straci on na swoich własnych właściwościach. Każdy piekarnik jest inny, więc trzeba obserwować mięso w procesie pieczenia.
Cebulę zetrzeć, a nie kroić w plastry jak w tradycyjnych przepisach. Fileta z kurczaka pociąć na cienkie plastry i dokładnie je rozbić.
Opłukać każdy kawałek i wysuszyć w papierowym ręczniku. Jajko roztrzepać i posmarować nim mięso. Posolić je, popieprzyć i posypać resztą przypraw. Pomidory pokroić na cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
Blachę do pieczenia posmarować olejem roślinnym lub wyłożyć ją pergaminem. Kurczaka przełożyć na blaszkę i posypać go cebulą oraz plasterkami pomidorów. Na nie rozsmarować jogurt lub śmietanę i posypać startym serem. Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec aż do zezłocenia sera. Ma powstać rumiana skórka.