Bez chemii i konserwantów. Domowa szynka wieprzowa smaczniejsza niż sklepowe wędliny.
Chcesz zachwycić swoją rodzinę domową wędliną? Myślisz, że domowa szynka nigdy nie będzie tak soczysta i wspaniale doprawiona jak ta, którą kupisz w sklepie?
Zaraz wyprowadzę Cię z błędu! Podam Ci wspaniały przepis na prawdziwą domową wędlinę i uwierz, już nigdy nie sięgniesz po sklepowe mięso pełne konserwantów. Zadbaj o zdrowie swoje i swoich najbliższych w najprostszy sposób – poprzez wspaniałe jedzenie.
Składniki:
- 3kg mięsa (może to być łopatka, schab, ale najlepiej sprawdzi się polędwica wieprzowa)
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 1 marchew
- 2 cebule
- 3 selery
- 3 liście laurowe suszone lub świeże
- 2 łyżki pieprzu ziarnistego
- 20g tymianku
- 20g rozmarynu
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek dżemu z pomarańczy
Wykonanie:
Dokładnie umyj i oczyść z błon wybrane przez siebie mięso. Następnie przewiąż je konopnym sznurkiem i nadaj mu idealny kształt. To ważne, gdyż dobrze związane mięso nie sprawia problemów przy późniejszym krojeniu. Mięso umieść w brytfannie i zalej je wrzącą wodą tak, aby woda zajmowała około 1/3 wybranej formy.
Teraz zabierz się za przygotowanie warzyw i owoców. Obierz warzywa i umyj je. Marchewkę pokrój w słupki, selera w kawałki. Cebulę podziel na ćwiartki. Obłóż nimi mięso razem z przyprawami. Użyj świeżego tymianku i rozmarynu, a ich aromat będzie intensywniejszy niż gdybyś użył suszonych. Dodaj liść laurowy i pieprz ziarnisty.
Sparz cytrynę i pomarańcze, zetrzyj z nich skórkę, a następnie dodaj do mięsa. Wykorzystaj cytrynę do końca – wyciśnij z niej sok, wymieszaj z solą i wlej do brytfanny. Teraz pora włączyć piekarnik. Ustaw temperaturę na 170°C i pozwól mu się nagrzewać.
Przygotowane mięso starannie okryj folią aluminiową, koniecznie błyszczącą stroną do środka, aby zatrzymać ciepło i włóż do piekarnika na 70 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na pół godziny, aby odpoczęło. Pamiętaj, aby w tym momencie ściągnąć folię, dzięki temu mięso szybciej ostygnie.
Teraz będzie czas na zdjęcie skóry z mięsa, jeżeli do pieczenia wybrałeś golonkę. Gdy już się z tym uporasz, zrób nacięcie na krzyż. To sprawi, że dżem pomarańczowy, który za chwilę wsmarujesz w mięso nada mu jeszcze lepszego smaku i aromatu.
Posól i posyp pieprzem prawie gotową wędlinę, posmaruj ją dżemem i posyp tym razem rozmarynem. Tak przygotowane mięso włóż jeszcze na 60 minut do rozgrzanego piekarnika.