Bo są one źródłem cennych dla naszego zdrowia antyoksydantów, zatrzymują procesy starzenia się, przeciwdziałają miażdżycy. Mają także działanie antynowotworowe.
Chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Poprawiają ogólną odporność. Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi oraz ma dobroczynny wpływ na kondycję skóry.
Przygotowanie takich kiszonych pomidorów pozwoli cieszyć się ich właściwościami prozdrowotnymi nie tylko w sezonie na te warzywa, ale także w okresie wzmożonych infekcji wirusowych, gdzie świetnie sprawdzą się podnosząc naszą odporność.
Aby zrobić sobie kilka słoiczków na zimę, musisz wybrać kilogram niewielkich i jeszcze niedojrzałych pomidorków. Nakłuj je wykałaczką, umyj i ułóż w miarę ciasno zostawiając od góry miejsce na dodatki. Do każdego słoiczka włóż jeden – dwa ząbki czosnku oraz koper, pietruszkę i liście chrzanu – tak, jak to zwykle robisz podczas kiszenia na przykład ogórków.
Zagotuj litr wody dodając do niej dwie porządne łyżki soli oraz łyżeczkę cukru. Chłodną solanką zalej przygotowane warzywa i zakręć słoiki.