Najlepszy przepis jaki znam. Uwielbiam tak przygotowaną sałatkę z buraczków.

Sałatki lubi niemalże każdy – głównie ze względu na fakt, że jest to bardzo szybki pomysł na pyszny dodatek do posiłku, jak również forma osobnego dania.

W okresie świątecznym, gdy na stole królować będzie barszcz, warto zachować kilka buraczków, które służyły do jego przygotowania, aby następnie wykorzystać je do stworzenia sałatki. Idealnie sprawdzi się ona jako dodatek do świątecznej pieczeni!

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 300g gotowanych buraków;
  • 80g żółtego sera;
  • 80g orzechów włoskich;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 2 kiszone ogórki;
  • Sól, pieprz (do smaku; wedle uznania).

Sposób przygotowania:

Przygotować dużą miskę. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce (najlepiej o dużych oczkach) lub pokroić w równą kostkę, to samo zrobić z ugotowanymi na twardo jajkami. Ogórki także pokroić w równą kostkę. Orzechy posiekać. Następnie dodać je wraz z majonezem i musztardą do miski z pozostałymi produktami.

Doprawić sałatkę solą i pieprzem – według uznania. Całość dokładnie wymieszać, po czym odstawić.

Smacznego!