Imbir i cytryna znane są dobrze dietetykom, którzy tamie zestawienie polecają osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Cytryna i imbir to także bomba witaminowa i cenne źródło odmładzających substancji. Poza witaminą C, są w tych roślinach substancje wspomagające odporność, rozgrzewające, przeciwdziałające przeziębieniom i grypie.
Do przygotowania odchudzającej kombinacji miodowo-imbirowo-cytrynowej potrzebne są składniki, które każdy ma w swojej kuchni:
Korzeń imbiru należy obrać ze skórki i posiekać w drobną kosteczkę. Również cytrynę obrać ze skórki i odrzucić pestki, a następnie posiekać. Posiekany imbir i cytrynę wymieszać z płynnym miodem dowolnego rodzaju. Może to być miód wielokwiatowy, lipowy, malinowy lub rzepakowy wedle uznania.
Całość, czyli trzy składniki można przemielić przez maszynkę do mięsa albo zblendować. Powstanie masa, którą przekładamy do słoika z zakrętką i przechowujemy w lodówce. Wystarczy jedna łyżeczka takiej mieszanki spożywana codziennie, by wzmocnić przemianę materii i odporność.
Zmieszaną lub zblendowaną cytrynę z miodem i imbirem można dodawać np. do herbaty, by stworzyć napój wzmacniająco-odchudzający. To świetny przyspieszacz spalania tłuszczu, który kosztuje zaledwie kilka złotych. Mieszanka wystarcza na długo i pozostaje świeża, bez konserwantów, cukrów i polepszaczy smaku.