Zetrzyj na tarce zmrożoną cytrynę. Dzięki temu uzyskasz aż 5 razy więcej witamin. Same korzyści

Cytryny – jedz na zdrowie

Cytryny, podobnie jak pozostałe cytrusy, są znane ze swoich oczyszczających właściwości. Wielu z nas sięga po nie także w czasie infekcji dla wzmocnienia sił.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że cytryny:

  • detoksykują organizm,
  • regulują ciśnienie krwi,
  • zmniejszają stres i depresję,
  • eliminują bakterie,
  • zapobiegają rozwojowi astmy.

Co więcej według najnowszych doniesień naukowców cytryny mogą pomóc w zwalczaniu nowotworów jak rak płuc, jelita grubego czy piersi. Dzięki temu, że jest to naturalna i całkowicie bezpieczna metoda, nie uszkadzają one zdrowych komórek, dlatego warto jeść cytryny na zdrowie.

Najlepszym sposobem jest spożywanie ich w całości. Aby skórka zyskała lepszy smak, warto zamrozić owoce. Choć większość z nas spożywa głównie soczysty sok z cytryny, tak naprawdę najzdrowszą ich częścią jest ich skórka.

Zawiera ona nawet do 10 razy więcej składników odżywczych niż miąższ. Dlatego nie wyrzucaj skórki cytryny, ponieważ choć ma ona nieprzyjemny, goryczkowy smak, jest ona źródłem bogactwa minerałów jak kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, magnez, żelazo, potas oraz witamin jak A, C, E i B6.

Jak mrozić cytryny?

Aby cytryny smakowały jak najlepiej, warto do mrożenia wybierać gatunki, które wyhodowaliśmy samodzielnie lub które pochodzą z ekologicznych upraw. Owoce powinny być twarde i jędrne, a skórka nie może mieć śladów nadpsucia czy uszkodzenia.

Przed mrożeniem warto wymoczyć cytryny w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego przez kilka godzin. Potem należy je starannie opłukać pod bieżącą wodą. Aby uniknąć zepsucia się cytryn, pamiętaj, aby dokładnie wytrzeć je przed zamrożeniem lub poczekać, aż wyschną same. Cytryny mrozimy w całości, nie kroimy ich na kawałki.

Po wyjęciu z zamrażarki możesz zetrzeć je na tarce i wykorzystać jako dodatek do zup, sosów, sałatek, a także słodkich przekąsek jak domowe lody, koktajle, desery i ciasta.