Przechowuj czosnek tak, aby nie gnił i nie kiełkował. Skuteczny sprytny sposób, który stosuje od lat.

Czosnek bardzo popularny w polskiej kuchni często jest źle przechowywany przez co albo zaczyna kiełkować, albo gnije i musimy go wyrzucić. Znam sposób na przechowywanie czosnku tak, aby był świeży i aromatyczny przez długi czas!

Najpierw dokładnie przyjrzyj się główkom czosnku przed zakupem. To istotne, żeby były zdrowe, nie przerośnięte i nie podgnite. Jeśli posiadasz w domu spiżarnie lub inne miejsce, gdzie temperatura jest niższa niż w reszcie pomieszczeń, jest dobra cyrkulacja powietrza i nie dochodzi tam bezpośrednie światło słoneczne, to świetnie.

Możesz wtedy kupiony czosnek zawinąć w warkocze i zawiesić, aby swobodnie zwisał, nie dotykając innych powierzchni. To najstarszy ze znanych sposobów na przechowywanie czosnku, pozwoli zatrzymać procesy gnilne i zastopuje zakwitanie czosnku.

To bardzo ważne, ponieważ…